Pe site-ul Directiei Generale a Finantelor Publice Arges a fost publicat un comunicat care aduce clarificari cu privire la mult discutatul bacsis.
Iata mai jos continutul acestuia.
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvemului nr.8/2015 pentru modificarea unor acte normative a fost modificată şi completată 0. U. G. nr,2811999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, prin care s-a introdus noţiunea de bacşiş, ca fiind orice sumă de bani oferită in mod voluntar de client, in plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta in mod voluntar.
Bacşişul se justifică prin datele inscrise in documentele emise cu aparatele de marcat electronice fiscale si se evidenţiază pe un bon fiscal distinct.
Regimul fiscal al veniturilor provenite din incasarea bacşişului:
In cazul in care sumele provenite din incasarea bacşişului rămân la dispoziţia operatorului economic, acestea:
– se inregistrează in contabilitate la “alte venituri”;
– sunt supuse cotei standard de T.V.A. de 24%, T.V.A. determinăndu-se prin aplicarea procedeului sutei mărite;
-in cazul in care sumele provenite din incasarea bacşişului se distribuie salariaţilor, acestea:
- se inregistrează in contabilitate la “alte venituri”;
- nu se datorează T.V.A. pentru această operaţiune;
- veniturile obţinute de persoanele fizice sub forma bacşişului sunt venituri impozabile in sensul impozitului pe venit, astfel cum sunt reglementate la art.78 din Titlul III al Codului fiscal, impozitul reţinut fiind impozit final, şi nu se datorează contribuţii sociale obligatorii